Eerste daagjes in ZA! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Anouk Uiterwijk - WaarBenJij.nu Eerste daagjes in ZA! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Anouk Uiterwijk - WaarBenJij.nu

Eerste daagjes in ZA!

Door: Anouk

Blijf op de hoogte en volg Anouk

13 Mei 2008 | Zuid-Afrika, Pretoria

Hee allemaal!!

Hoe is t daar in NL? Ben nu een aantal daagjes in ZA, dus al tijd voor de eerste verhalen! Vrijdagochtend goed maar doodmoe in Pretoria aangekomen na een lange reis met vies eten en vooral heel veel turbulentie, niet zo’n pretje dus. Maar gelukkig kon ik kiezen uit een paar honderd films en series en had ik 2 stoelen, dus de tijd kwam ik wel door :)
In Hippokrates aangekomen gelukkig nog eventjes kunnen slapen in Myra’s en mijn kamertje dat er prima uit ziet, compleet met eigen keukentje en badkamer met bad!

Martijn, Lennart, Tessa en Froukje waren diezelfde ochtend voor een weekendje naar Drakensbergen gereden en aangezien Myra daar ook graag naar toe wilde zijn we halsoverkop ook vertrokken voor een 5½ uur durende autorit. Onderweg vroeg ik me af waarom we dit ook alweer deden maar het weekend was zeker de moeite van t rijden waard! Zaterdag met Mier en Tessa de hele dag gewandeld in de bergen, super mooi! We hadden een route uitgekozen waarvan het pad gesloten was en na veel gesurvival snapten we waarom! We zijn een stuk door een kloof naar boven geklauterd met behulp van handen, voeten, houten laddertjes en kettingen, echt heel vet! (Joon, moest aan jou en ‘survivalen aan het kanaal’ denken, jij zou dit ook echt stoer gevonden hebben!) Maar het stukje naar beneden via een andere spleet tussen de bergen was nog een groter avontuur aangezien dit heel erg stijl was, ik door Mier en tessa bekogeld ben met losliggende stenen die naar benden stortten bij elke stap, en alle laddertjes en kettingen door naar beneden gestorte bomen niet meer te gebruiken waren. (Janneke, omdat we ook deze afdaling helemaal op onze kont gedaan hadden moest ik alweer lachen!) Maar het was erg leuk, het uitzicht was zo mooi en we hebben zelfs nog een paar aapjes gezien!
’s Avonds en zondagochtend nog een aantal spelletjes gespeeld en daarna weer rustig naar Pretoria gereden waar we in Sunset view pizza’s hebben gegeten, lekker na zo’n vermoeiend weekend!

Gisteren was vooral een regeldagje, maar ook mijn verjaardag :) hoewel ik die zelfs zelf de hele tijd vergat, behalve bij al jullie lieve en leuke smsjes (dankjulliewel, superleuk!) en niet te vergeten door Myra’s ballonnen en carnavalsslingers!
’s Avonds zijn we o.a. voor mijn en eveliens (meisje uit Leiden die ook hier woont) verjaardag met de hele groep NL’ers naar Cofi’s gegaan, een restaurant waar ik struisvogel heb gegeten, lekker is dat! En daar voelden we ons ook wel jarig met 15 man die voor ons zongen en we zelfs kadootjes kregen :) Daarna nog eventjes een beetje op stap geweest in een Irish Pub bij Hatfield, de studentenbuurt. Al met al dus een erg gezellig avond!

Vandaag in t ziekenhuis mn eerste dagje, of eigenlijk ochtendje, Interne gehad. Er zijn 2 groepjes van 7 Zuid-Afrikaanse studenten die van een arts per groepje 1 of 2 patiënten aangewezen krijgen waarbij ze anamnese afnemen en onderzoek doen waarna de arts er bij komt. Onderzoek en anamnese enz is vrij saai als je dit met zn 4en of zelfs 8en doet, maar de bespreking met de arts daarna is wel leuk! Hij bespreekt dan het ziektebeeld van de patiënt uitgebreid met ons. De 2 groepjes wisselen daarna van arts waarbij nog een keer hetzelfde gebeurt en daarna is de ochtend om! De ZA studenten hebben elke middag nog een gynaecologie lezing, maar ik kan zo rond half 12 alweer naar huis! (en dat geldt ook voor de meeste studenten uit NL die andere coschappen doen) Ik weet nog niet precies wat allemaal de bedoeling is, en of dit eigenlijk 8 weken zo zou moeten gaan, maar ga iig proberen te regelen dat ik ook poli’s of andere dingen kan doen.
Mijn eerste indruk na een ochtendje is dat het ziekenhuis zelf vrij modern is, maar dat er vooral qua privacy, de omgang met patiënten maar ook omgang met studenten en wat er van hen verwacht wordt wel grote verschillen met Nederland zijn. Patiënten liggen met zn 8n op en kamer, en zoals ik al zei gaat de arts een patient uitgebreid bespreken aan zijn bed en laat hij iedereen ook bepaalde dingen voelen of zien, wat voor ons natuurlijk heel interessant is, maar voor de patiënten wat minder fijn. Voor zover ik weet zijn de meeste middelen wel beschikbaar (al weet ik nog niet of dit ook voor iedereen geldt). Maar na de ziekenhuiservaringen in Uganda was ik door dit alles eigenlijk niet meer erg verbaasd of geshockt, het zit hier een beetje tussen Uganda en NL in. Er is in Kalafong een ander ziekenhuis waar ook veel studenten (zowel uit ZA als NL) naar toe gaan voor coschappen, dat schijnt meer voor de armere bevolking te zijn, denk dat het er daar sowieso al heel anders aan toe gaat. Daar wil ik ook nog wel eens naar toe als dat mogelijk is.

Verder is het lekker warm en de zon schijnt de hele dag lekker. Maar zodra de zon onder is (en dat is al best vroeg, om 6 uur is t donker! En dat zal de komende weken alleen nog maar eerder worden) is het koud. Krijg er een beetje een camping-in-Frankrijk-in-de-bergen-gevoel van, maar Pretoria ligt dan ook best hoog. Bij jullie zal t weer waarschijnlijk nog veel lekkerder zijn dan hier! Nog steeds zo warm?
De groep hier is ook leuk, er zijn nu zo’n 20 NL’ers verspreid over Hippokrates, Sunset View en Medical Guesthouse. Erg gezellig met een aantal, jammer alleen dat een groot deel hiervan over 1 a 2 weken alweer weggaat.
Er zijn verder genoeg dingen te doen hier, vooral in het weekend kun je erg leuke uitstapjes maken. Vrijdag gaan we met Myra, Mechteld, Gaston, Lennart en zijn zus een weekend naar het Krugerpark, heb er nu al zin in! Maar moet zeggen dat ik nu al vooral heel veel zin heb in de laatste 3 weken als Jonas:), mama, papa, jorik en renske komen! Vermaak me hier nu zeker ook wel maar kijk er echt naar uit!

Owja, voordat ik het vergeet, ik heb nu ook een ZA simkaart gekocht, dus kan nu eindelijk ook terug smsen na al die leuke smsjes van jullie! En wie wilt bellen via skype of een goedkoop nummer (moet ik nog even uitzoeken) kan dat doen naar +27789666296.
Maar als jullie mij smsen kunnen jullie dat zoals ik in t vorige berichtje al zei t beste doen naar +31645346732 (NL nummer van mn moeder).

Zal kijken of ik ook iets van foto’s van Drakensbergen op de site kan zetten, maar aangezien internet heel langzaam is weet ik niet of dat gaat lukken!
Nou, spreek jullie snel!! Dikke kus!

• 13 Mei 2008 - 14:23

Mris:

heee nouk!klinkt relax, om half 12 al klaar:) kun je je uberhaupt voorstellen dat je nog niet zo lang geleden op nederlandse bodem stond? hoe is de kamer van myra en jou? en de mensen en het eten daar?het wordt wel een traditie haha zo'n jungletocht, heb je weer net zo'n hilarisch filmpje als in uganda?geniet ervan, ben nu benieuwd naar meer verhalen en fotos!xx

• 14 Mei 2008 - 13:42

Mayk:

Klinkt relax dat coschap! Meer tijd om door de bergen te klimmen via paden waar je duidelijk niet hoort te komen. Alsnog gefeliciteerd en tot snel spreeks!
    Wel vet dat ze gewoon Irish Pubs hebben in ZA :P

Mayk

• 14 Mei 2008 - 15:22

Joyce:

Je maakt me wel weer hartstikke jaloers met je verhalen hoor!! Klinkt echt helemaal super!
    Geniet ervan :)

• 14 Mei 2008 - 15:58

Janneke:

Heyhey! Super grappig, je klim en klauterverhaal, 'k zie 't helemaal voor me ;) En wel fijn dat je nu nog even lekker vroeg klaar bent bij interne, kun je tenminste even bijkomen!
    Heb je trouwens al een soort van 'Steak out' gevonden?!?
    xx

• 15 Mei 2008 - 16:23

Elise:

Anouk!!!

Wat een mooie foto's! Mooi dat je verjaardag leuk was... :) Hier is interne net iets minder rustig, maar zeker niet minder leuk (alhoewel ik nu al dik een uur op een patiënt zit te wachten op de SEH).

Tot je volgende verhaaltje!

kus, Elise

• 26 Mei 2008 - 09:56

Mirjam:

Hey!!
    Ik ga bijna, dus als je dit leest dan zit ik in het vliegtuig, of ik ben al lekker thuis... maar iig nog heel veel plezier in het zuiden van Afrika ;)
    xx